Tippek újszülöttek fotózásához

7 hasznos tipp újszülöttek fotózásához

Újszülöttek fotózása egy csodállatos hivatás, a fényképek amiket átadunk egy örök emlék marad a családnak és egyik legféltettebb kincsük. Sokszor nem az a legfontosabb, hogy minden póz tökéletes legyen, hanem a szolgáltatás amit nyújtunk. A baba biztonsága és kényelme ami a legfontosabb, ha a baba boldog a szülők is azok és ezáltal a fotókat is imádni fogják. 


1. Mikor fotózzuk az újszülött babát?

Egy sikeres újszülött fotózáshoz fontos tudni mikor készítsük el a fotókat. Az sem jó, ha túl korán fotózzuk a születés után, vagy túl későn. Az újszülött babák egyszerűen gyönyörűek, tökéletesek és apróak, ez az időszak csak nagyon rövid ideig marad így, ez a varázslatos életszakasz egy szempillantás alatt elmúlik ezért az újszülött fotókat a születés utáni 5.-14 napban szoktuk elkészíteni. Ez idő alatt a csecsemők mélyebben alszanak, és könnyebben gömbölyödnek imádnivaló pózokba. Tapasztalatom, hogy 5 napnál fiatalabb újszülött babák evési szokásai nincsenek kialakulva és sokak csak enni szeretnének és a 14 napnál idősebb babéknál sokszor előfordul a teljes éberség, már nem alszanak annyit mint előtte és több mozgás igányük is van. Persze, ha lifestyle vagy fresh 48 fotókat készítenénk a korházban akkor a babák születése utáni 48 órában meg kell őket csinálni, de azok nem pózolt stúdió fotók, tehát csak dokumentáljuk ami történik a baba és családja körül ezért a képek minimális pózolást és beállítást igényelnek.

2. Mire van szükségünk újszülöttek fotózásához?

Emlékszem mikor elkezdtem a fotózást, rengeteg kérdés kavargott a fejemben és nagyon sok felesleges dolgot vettem, amit a mostani tudásommal már nem követnék el. Ami a legfontosabb, hogy eldöntsük: természetes fényeket szeretnénk használni vagy stúdió lámpát? Ügyfelek otthonában szeretnénk fotózni vagy kialakítunk egy stúdiót? Ha megvannak a válaszok akkor ennek megfelelően kell kiválasztani az eszközöket amire szükségünk lesz. Ezen kívül még nagyon fontos, hogy milyen stílusban szeretnénk fotózni, kezdőknek mindenféleképpen az egyszerűség lenne a tanácsom, ha nem vagyunk magabiztosak még mindenben amit csinálunk, ne komplikáljuk a fotózást nagyon sok kellék használatával, a natúr színek mindig nagyon jól működnek.

Babzsák, takarók, wrap-ok, 1-2 kosár vagy tál hősugárzó és fehér zaj.

Ingyen letölthető Bevásárlólista PDF és Hogyan fotózzunk újszülötteket biztonságosan füzetecske ITT

Ebben szerintem minden újszülött fotós egyetért, hogy szüksége lesz néhány egyszerű wrap-ra, puha takaróra, meleg helyre (én szeretem ha a baba körül a stúdióban olyan 23-25 fok körül van) plusz fűtőtestre és white nois-ra (le lehet tölteni ingyenes az app store-ból). Kellékek választásakor kerüljünk minden ami törékeny vagy sérült, nehogy a babának bármi sérülése legyen.

Még néhány nagyon hasznos tipp

Tapasztaltam, hogy az is hihetetlenül hasznos, ha felmelegítem a babzsák azon részét, ahova a babát fektetjük, itt a legfelső takaróra gondolok, ahova majd elhelyezzük a babát. Egy melegvizes palack erre kiválóan alkalmas, majd mikor meleg elvesszük onnan és odafektetjük a babát.

Hogy megnyugtassuk a babát pózolás közben, azt tapasztaltam, hogy egy hosszú és hangosabb „SHHHHHH” sokat segíthet! Meleg kezeimet puhán a testükön tartom, gyakran az egyiket a fejükön, a homlokukat simogatva, a másikat a kezeiken, és azt mondom, hogy „SHHHHH” a fülükbe.

3. Tanuljunk meg újszülötteket betekerni, wrap-olni.

Gyakorlat teszi a mestert, igaz? Gyakorold a különböző wrap technikákat egy próba babán a fotózás előtt, ha már a mozdulatok a kezünkben vannak, gyorsabban tudunk dolgozni akár éber babákkal is. A legkönnyebb jó hosszú és puha nyúlós wrap-okkal dolgozni, használjunk textúrákat, kötött dolgokat. Van két-három nagyon egyszrü betekerős technika amit ha elsajátítunk sokkal sikeresebbek lehetnek a fotózásaink és több variációt adunk a gallériánkhoz is. 

4. A babzsák helyes előkészítése megkönnyíti munkánkat

Egy babzsák mindenkinek nagyon hasznos a fotózáshoz, ezeket lehet különböző méretekben kapni , ha például az ügyfeleink otthonában fotózunk akkor kissebbet vigyünk magunkkal. Vigyünk még legalább öt takarót amit egymásra tudunk tenni a bazsákon és szép sima felületet kapunk. A takarók alá használjunk textil pelenkákat és törülközőket, hogy alá tudjuk támasztani a baba fejét meg lábait pózolásnál. És végül, ami a takarókat illeti… a vastag, texturált takarókat sokkal könnyebb az utómunka során kijavítani, mert nem ráncolódnak annyira.  Évek alatt megtanultam, mekkora hasznom származik abból, ha sok takarót rétegezek a babzsákomra.
Ezzel kapcsolatban készítettem egy blogot és egy videót amit ITT tekinthettek meg.

5. Fények használata és a különböző fotózási szögek 

Amikor először elkezdtem újszülötteket fényképezni, az egyik legelső hiba, amit elkövettem, a  stúdió lámpa beállítása volt. Megvoltak a kellékeim amiket használni akartam, takarók felrakva, wrap-ok elókészítve, de a stúdió lámpákat teljesen rosszul használtam, nem jó szögbe voltak beállítva és hát az igazat megvallva a fényképező beállításaim sem voltak a legjobbak.  A stúdió lámpámat majdhogynem szembe állítottam a babával ami azt eredményezte, hogy semilyen árnyék nem jelent meg a baba arcán, akkor azt hittem ez igy helyes, de ahhoz hogy ne lapos képeket kapjuk egy 60 fokos szögben a legjobb beállítani a lámpákat a baba feje felől, soha nem a lábak irányából (én ezt a hibát is elkövettem).
A fotózási szögek megint nagyon fontosak, tanulmányozzuk, hogy egy pózt hány különböző szögből tudunk lefotózni anélkül, hogy mozgatnánk a babát, ezzel megkönnyítve munkánkat. 
Mind a fények használata és fotózási szögek gyakorolhatók próba babákon, mikor újszülötekkel dolgozunk sokkal könnyebb dolgunk lesz, mert rögtön tudjuk hova rakjuk a stódió lámpát vagy hova rakjuk a bazsákot az ablaknál, hogy szépen megvilágított és beállított képeket kapjunk.

 

6. Szülők felkészítése az újszülött fotózásra

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a szülők felkészítése. A weboldalunkon, vagy facebook, instagram oldalunkon mindenképpen legyen egy galériánk újszülött képekkel, hogy a szülők láthassák mire számítsanak. Nagyon fontos, hogy lássák, hogy milyen stílusban fotózol, hogy ne legyenek később meglepetések, vagy ne akarjanak stúdió fotókat, ha te a kliensek otthonában szoktál természetes fénynél, minimális kellékek használatával dolgozni. Ezeket még a foglaló kifizetése előtt le kell tisztázni, ha mindenki boldog akkor kell a foglalást hivatalosítani.

Legyen egy szerződésünk amiben benne vannak a legfontosabb dolgok, mint például, időpont és annak modósítási lehetőségei, fizetési ütemezés, fotózástól számítva mikor lesznek kész a képek és milyen formában vehetők át, szerzői jog, megbízó megengedi-e a fotók interneten való megosztását, fotós termékek megrendelésének feltételei stb.
Újszülött fotózások esetében van egy oldalas információm is amit elküldök emailben a fotózás elött, ebben le van írva minden, hogy hogyan készüljenek a fotózásra, mint például indulás elöttre időzítsék a baba etetést, ha tele a pocijuk nagy valószínűség szerint elalszanak az úton, majd mikor megérkeztek a kocsiüléssel hozzák be a stúdióba, hogy ne ébredjen föl és onnan én átveszem a babát. A cumi is nagyon hasznos a fotózás alatt, még olyan babáknál is jó ha van akik nem cumiznak, nagyon sokszor csak egy picit szopiznak rajta és meg is nyugszanak, nem kell őket kivenni a kellékből és megetetni amivel megintcsak le tudjuk rövidíteni a fotózás idejét és a babának mamának is könnyebb.
Fontos elmagyarázni, miért ajánljuk ezeket a fotózásunk sikere érdekéban.

 

7. Magabiztosság

Magabiztosság szerintem nagyon fontos, ha félünk a kisbabáktól vagy felkészületlenek vagyunk Ők biztos megérzik. Lehet, hogy azt gondoljátok, hogy magabiztosság nem fontos, mert csak a tapasztalat számít, de ez nem feltétlenül így van. Természetesen nagyon sokat kell gyakorolni, ismételni, gyakorló videókat nézni, gyakorolni még, többet elmenni magánoktatásra..,.stb  Egy bizonyos pontig ez sokat segít,  sok mindent el lehet érni a videók nézésével, a pózok tanulmányozásával, de magabiztosság hiányában ez kevés lehet, a magabiztosságot csak saját magunkból tudjuk meríteni, ha sikeresek a fotózásaink a magabiztosságunk is növekszik.

 

Remélem, hogy ezen tippek közül néhány (vagy mindegyik!) segít elérni a sikeres újszülött fotózással kapcsolatos céljaidat, annyira amennyire nekem segítettek :-).  Kezdőknek készített oktatóbabás magánoktatást , ITT tudjátok megtekinteni.
Workshopjaimat ITT tudod megtekinteni
Magénoktatást ITT tudod megtekinteni
Online Újszülött fotózás oktató anyagom ITT megvásárolhartó

Szilvia
Ginger&Lime Photography