Stúdió Családi fotózás Budapest 4. kerület

Családi fotózás Budapesten


A családi fotók összekötnek minket elődeinkel. Ha gyermekeink látják a múltból és a jelenből készült fotókat családunkról, őseinkről, jobban tudnak kapcsolódjanak saját történetükhöz. Megismerik azokat a családtagokat és ősöket, akik előttük jártak, és segítettek formálni azt a világot és embert, amelyet ma látnak.

Három ok, amiért fontos a családi portré fotózás

A családi portrék egy nagyszerű módja annak, hogy dokumentáljuk az életünkben megtörtént eseményeket, látva családunk felnövekedését és változását az évek során. Biztos vagyok benne, hogy gondoltál már családi portréfotózásra, de ez sajnos valamiért nem történt meg. Nagyon sokszor halljuk ezeket a kifogásokat: túl elfoglalt vagyok, meg kell csináltatni a hajam, ha fogyok még 10 kilót majd akkor, nehéz mindenkit összehozni egy időpontra… Ugye ismerős. Sajnos, ha ezekre a hangokra hallgatunk, soha nem történik meg a fotózás.

Íme három létfontosságú ok, amiért a családi portréfotózás fontos része az életednek.

1. A változások dokumentálása

Túl gyakran megfeledkezünk a múltunkról, mert annyira elfoglaltak vagyunk a jövőnk építésével. Gyermekeink túl gyorsan felnőnek! Egy szempillantás alatt összepakolják a csomagjaikat, kiköltöznek otthonról, majd saját családot alapítanak. Amikor a gyerekek kisebbek, a családról évente készített portré nagyszerű módja annak, hogy dokumentálják a növekedésüket. Ahogy a gyerekek felnőnek, megtalálják saját életüket és elköltöznek. Azok az idők, amikor a családok csak néhány kilométerre tartózkodnak egymástól rég elmúltak. Használd ki az együtt töltött időt, hogy családi képeket készítetek egy profi fotóssal. A családi képek  képesek arra, hogy visszavigyenek egy adott pillanatba. Nem csak azért, hogy emlékeztessen arra, hogyan néztél ki, hanem hogy pontosan mit is éreztél abban a pillanatban. Az elkövetkező években a gyermekeid az unokáid vagy akár dédunokák  kérhetnek képeket a családról, és nagyon elszomorádnának, ha nem lennének. A fényképek a családot újra összehozzák, ahogy visszatekintenek életükre.

2. Az önbecsülés növelése

Az egyik legváratlanabb hatása annak, ha családi fényképeket csináltattok és kiteszitek mindenhova otthonotokban, az a pozitív hatás, amelyet gyermekeid mentális egészségére gyakorolhat. Tudtad, hogy az az egyszerű cselekedet növeli gyermekeid önbecsülését? A tanulmányok azt mutatják, hogy a családok fényképeinek jól látható elhelyezése otthonában azt az üzenetet közvetíti, hogy a család fontos egymásnak, és tiszteletben tartja a közösen létrehozott emlékeket. Emlékeztető az összetartozásra és a biztonságra. Megmutatja nekik, hogy mennyire szeretik őket, és segít az önbizalom kiépítésében.

3. Az élet nem áll meg

Lehet, hogy nem akarjuk beismerni, de a család összetétele figyelmeztetés nélkül változhat, és szeretteink eltávozhatnak. Soha nem tudhatod, mikor jön el az utolsó lehetőség egy családi fotóra. Gyakran csak akkor vesszük észre a családi fényképek fontosságát, amíg nem késő. Sokan keresünk családi fotókat, amikor elveszítünk egy hozzánk közel álló személyt, és ez természetes, hogy a családi fényképeket nézzük, hogy segítsenek emlékezni. Ezek a fotók azok, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra, és segítenek megbirkózni azzal a változással, hogy egy személy már nincs a közelben.


Az élet mozgalmas, és a napok, évek csak úgy repülnek, mikor visszanézel azon tűnődsz, miért nem szántál időt családi képek készítésére. Ne keress kifogásokat, és ne halogasd tovább. Az idő kerekét nem lehet visszatekerni, ezért ne állítsa be magad a „bárcsak készítettünk volna fotókat” helyzetbe. Ha gondolkodsz rajta, hogy készíts családi portrékat, ne várj tovább,  tedd meg. Tedd meg a gyerekeidért, a párodért, a szüleidért. Gyermekeid nem fogják észrevenni azt a néhány plusz kilót ami téged bánt, vagy ráncokat, de garantálom, hogy csalódni nem fogtok, amikor nagyobbak lesznek, és megvannak a családi fotók, amelyet megoszthattok velük.